KİŞİSEL GELİŞİM
18 Aralık 2022

Sayfayı ziyaret eden kişi sayısı

481

Görünürde sizin için her şey yolunda, hayatınızda bir problem yok, ama yine de kendinizden memnun değilsiniz. Bir şeyleri kaçırıyorsunuz, tatmin olmuyorsunuz, ve “otomatik pilotta” yaşıyormuşsunuz gibi bir hissiniz var. Belki de değişmenize ve olmak istediğiniz kişi olmanıza yardımcı olacak bir kişisel gelişim planına ihtiyacınız vardır.

Kişisel Gelişim Nedir?

Kişisel gelişim, bir kişinin kendisinin farkında olmayı öğrendiği, kişisel niteliklerini geliştirdiği, hedef ve hayallerine ulaştığı, ve böylece yaşam kalitesini ve yaşamdan memnuniyetini önemli ölçüde arttırdığı, yaşam boyu süren bir genel gelişim süreci olarak tanımlanabilir. Kişisel gelişim, kendini gerçekleştirmede, dolu bir hayat yaşamakta ve gerçekten yapmak istediğini yapmakta yatar.

Kendimiz üzerinde çalıştığımızda hayatımız düzeliyor, kendimizi geliştirmek bizi daha mutlu ediyor. Kişisel gelişim zor anları daha iyi atlatmamıza, diğer insanlarla ilişki kurmamıza yardımcı oluyor. Ancak bu, kolay bir iş değil. Zaman ve emek gerektiriyor. Ayrıca, kendimiz üzerinde çalışmanın asla sonu gelmez. Ancak zamanınızı ve enerjinizi kendinize ve kendi mutluluğunuza harcamak en iyi yatırım değil mi?

Kişisel Gelişim ve Pozitif Düşünme

Kişisel gelişim, pozitif düşünme ile çok yakından ilişkilidir. Negatif düşünceler bizi yavaşlatır, gelişmemizi yavaşlatır. Olumsuz düşünürseniz (“yapamam”, “bu çok kötü, denemeyin bile”, “bu zor, yapamam” vb.), hayatınızda sizi mutlu etmeyen şeyleri değiştirmek için motivasyonunuz olmaz.

Pozitif olumlamalar çok yardımcı araçlar olabilir. Ancak kendinize inanmıyorsanız, kendinize “her şeyi yapabilirsiniz” demenin bir anlamı yoktur. Sadece “her şey çok güzel olacak” demek de yeterli değildir, çünkü işlerin gerçekte nasıl olacağını bilemeyiz. Ek olarak, kendi savunmasızlığınızı düşünmek de pek akıllıca değildir (örneğin, "bu asla benim başıma gelmeyecek"). Ancak, olumlu ve gerçekçi kalmak önemlidir.

Negatif düşünceler genellikle bilişsel çarpıtmalardır. Diğer bir deyişle, gerçeği çarpıtan ve rahatsızlığa neden olan akıl dışı düşüncelerdir. Hepimiz zaman zaman bu düşüncelere sahip oluruz. Ancak, moralimizi bozmamaları için onları tanımayı ve etkisiz hale getirmeyi öğrenmek önemlidir. Bu alanda, çalışmalarımda kullandığım bütünsel nöroprogramlamanın psikolojik teknikleri yüksek verimlilik göstermiştir.

Kişisel gelişime nereden başlanmalı? Hedefleri neler? Kişisel gelişim psikolojisi nedir? Daha ayrıntılı olarak ele alalım.

Ne istiyorum ve ne istemiyorum?

Büyümek, gelişmek, kendimi geliştirmek için çabalamak istiyorum. Daha iyi olmak istiyorum. Şu anki hayatımda değiştirmek istediğim şeyler var.

Değiştirmek istediğim şeyler var: Çok küçük bir evim, sevmediğim bir işim, yıkıcı ilişkilerim, stres veya kaygmı, eski bir arabam var.

Sahip olmak istediğim şeyler var: Sevdiğim, yakın arkadaşlarım, seyahat edecek boş zamanım, kariyer gelişimim, yeterli param, mutluluğum, zevk veren ilişkilerim yok.

Yapmayı bırakmak istediğim şeyler var: Çok fazla alkol alıyorum, abur cubur yiyorum, sevdiğim kişiyle kötü davranıyorum, çok fazla televizyon izliyorum, çok çabuk sinirleniyorum ve fevri davranıyorum vb.

Yapmaya başlamak istediğim şeyler var: Plan yapıp öncelik veremiyorum, spor yapmıyorum, ilgimi çeken bir alanda okumuyorum veya eğitim almıyorum, fazla okumuyorum, daha ilgi çekici bir iş aramıyorum vb.

Olmak istemeyeceğim kişiyim: Sık sık moralim bozuluyor, özgüvenim düşük, başkalarının fikirlerine bağımlıyım, tembelim; Endişeli, çekingen, birçok korkuları ve olumsuz düşünceleri olan bir insanım.

Olmak istediğim kişi değilim: Yeterince başarılı, popüler ve zeki değilim, görünüşümü beğenmiyorum, ezik biriyim vs.

Her birimizi motive eden şey ne olursa olsun, bizi gelişmeye, büyümeye ve gelişmeye iten bir tür içsel güce sahip oluruz. Ve bu, bazı kişisel gelişim tekniklerini ve stratejilerini uygulamak için harika bir fırsattır!

KİŞİSEL GELİŞİM YÖNTEMLERİ

1. Kişisel gelişim kendini tanımaktan geçer.

Eski Yunanlılar bile kendini tanımanın ne kadar önemli olduğunu biliyorlardı. Delphi'deki Apollon tapınağının duvarlarında eski bir yazıt korunmuştur: "Kendini bil". Kişisel gelişimimiz için kişisel niteliklerimizi, karakter özelliklerimizi, güçlü ve zayıf yönlerimizi, bizi neyin mutlu ettiğini ve bunun yanı sıra neleri başarmak istediğimizi bilmek son derece önemlidir.

Ayrıca hayatımızdaki çeşitli olaylara duygusal olarak nasıl tepki verdiğimizi bilmek gerekir. Zayıf yönlerinizi anlamak ve onları güçlendirmek için kendinizi tanımak gereklidir. Peki bunu kendiniz nasıl yapabilirsiniz? En etkili yollardan biri farkındalık meditasyonudur. Başka bir yol da duygularınıza daha fazla dikkat etmek ve onların kaynaklarını ve nedenlerini analiz etmektir. Ruh halinizi ne yükseltir veya ne düşürür? 

Kişisel gelişimi teşvik etmek için başka bir yararlı teknik veya strateji de, ruh hali değişikliklerinin bir günlüğünü tutmaktır. Bütün bunlar, duygularınızı ve hislerinizi daha iyi kontrol etmenize yardımcı olacaktır.

Kişisel gelişim için en etkili strateji, sizi neyin mutlu ettiğini bulmaktır. Hayallerinizi ve yaşam hedeflerinizi keşfedin. Kendinize sorun: nereye gidiyorum? Hayattan memnun muyum? Öldüğümde nasıl biri olarak hatırlanmayı isterim? Hedeflerinizin bir listesini de yapabilirsiniz.

2. Kişisel gelişim için hayatınızın sorumluluğunu alın.

Çoğu zaman, hayatımızda bir şeyler ters gittiğinde şikayet etmeye başlarız ve kurban zihniyetine düşeriz. Kullanmanız gereken kişisel gelişim stratejisi, başınıza gelenler için başkalarını suçlamamaktır. Başınıza gelenlerden bir dereceye kadar başkaları sorumlu olsa da, son söz size aittir, çünkü kendi hayatınızdan siz sorumlusunuz. Hayatının sorumluluğunu almamak, yerinde kalmak, değişmemek, gelişmemek demektir.

3. Kişisel gelişim için bir eylem planı yapın

Kişisel gelişim için hedefler koymak veya ne olmak istediğinizi hayal etmek yeterli değildir. Hedeflerinize ulaşmak için bir plan geliştirmek de önemlidir.

Kişisel gelişim için yararlı bir teknik, belirli hedefleri analiz etmek ve küçük adımlarla her birine ulaşmak için ayrıntılı bir eylem planı hazırlamaktır.

Örneğin, hedefiniz bir profesyonel olmak ve başarılı olmaktır. Ancak, bugünlerde işinizden nefret ediyorsunuz. Bu durumda, aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

Sizi hangi mesleğin veya alanın motive ettiğini anlayın. Bu meslek için hangi bilgi ve eğitim seviyesinin gerekli olduğunu öğrenin. Uygun eğitimi ve gerekli becerileri edinin. Hedeflerinizi göz önünde bulundurarak yeni bir özgeçmiş oluşturun. Açık pozisyonlar bulun ve iş görüşmelerine gidin. Yeni bir iş bulun ve öncekinden ayrılın. Yeni işinizin tadını çıkarın. Terfi ve profesyonel gelişim için başvurun.

4. Kişisel gelişim stratejisi olarak konfor alanından çıkmak

Konfor alanı nedir?

Konfor alanı, kişinin kendini güvende hissettiği, davranış ve faaliyetlerinin alışkanlık haline geldiği, risk ve stres düzeyinin minimumda olduğu bir yaşam alanıdır. Bu yüzden konfor alanından çıkmak çok zordur. "Tanıdık eski, tanıdık olmayan yeniden daha iyi" veya "tanıdık bir şeytan, alışılmadık bir melekten daha iyidir" demelerine şaşmamalı. Ancak bu atasözlerine uymak, kişisel gelişimi engellemek anlamına gelir.

Konfor alanında olmak her zaman kötü bir şey değildir. Rahatlamak, yeniden şarj olmak ve kendimize daha fazla güvenmek için belirli bir kişisel alana ihtiyacımız vardır. Ancak tam anlamıyla yaşamak için “dışarıya” çıkmak gerekir.

Yayım Tarihi : 14.01.2023

Çeviren
Zeynep Geylan

Derleyen & Yayımlayan
Mehmet Levent Ünal, Bengisu Ersoy

UYARI: İşbu blog içerisinde yer alan bilgi ve uygulama teknikleri tedavi amacı taşımamaktadır. Söz konusu bilgiler bu tekniği öğrenmek için eğitime katılan katılımcıyı bilgilendirmek amaçlı olup sağlık hizmeti niteliğinde değildir.Verilen bilgiler hiçbir şekilde tanı ve tedavi amaçlı kullanılmamalıdır. Tanı ve tedavi mutlaka doktor tarafından yapılması gereken ciddi bir işlemdir.
Her türlü hastalık ve benzeri tedavi gerektiren sorunlarınız için dokturunuza danışınız.